Suomalaisten vaatteiden vahvuutena on usein niiden yksilöllisyys ja ekologisuus. Moni arvostaa käsintehtyä vaatetta, sillä se on uniikki ja valmistaminen noudbaby-kik_spielzeug_bekleidung_qualitaetsstandards_organic_cotton_etikettattaa ajan trendin mukaan kestävän kehityksen periaatteita. Monet suunnittelijat hyödyntävät nykyään esimerkiksi kierrätysmateriaalien käyttämistä vaatteissa. Ekologisuus kulkee usein käsi kädessä myös eettisten tekijöiden kanssa, jotka liittyvät vahvasti vaatteen valmistusprosessiin. Mediassa on kritisoitu viime vuosina useita muotijättejä, jotka käyttävät tehtaillaan lapsityövoimaa.

Millainen on ekologinen vaate? Miten vaateteollisuudessa voidaan huomioida ympäristötekijät ja eettisyys? Muun muassa näitä asioita pohditaan alapuolella.

Ekologisuus

Vaatteen ekologisuus ei koske ainoastaan varsinaista valmistusprosessia vaan sen ymmärrettävään kattavan laajasti koko vaatteen elinkaaren. Tämä elinkaari kattaa kaiken vaatteen suunnittelusta sen käyttämiseen ja kierrättämiseen käytön jälkeen. Konkreettisesti hahmotettuna nämä vaiheet koostuvat suunnittelu- ja valmistusvaiheesta, materiaalivalinnoista, kuljetukseen liittyvistä tekijöistä, käytöstä ja lopulta kierrättämisestä.

Vaatteen voidaan katsoa olevan ekologinen, jos sen koko elinkaari kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Tuotantovaiheessa käytetään mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja sekä haitallisia kemikaaleja. Lisäksi vaatteen tulisi olla laadukas ja ajaton, jotta se säilyy käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään.

Eettisyys

Eettiset periaatteet huomioivat ihmisten lisäksi myös eläimet. Vaatteet valmistetaan ihmisiä ja eläimiä kunnioittaen. Eettisyyteen liittyy olennaisesti vaateteollisuudessa työskentelevien henkilöiden olosuhteet. Turvallinen työpaikka, kohtuudelliset työajat sekä reilu korvaus työstä ovat edellytyksiä eettiselle toiminnalle vaateteollisuudessa. Lisäksi lapsityövoiman käyttö on ehdottomasti kiellettyä.

Kuluttajan vihreät valinnat

Luonnollisesti myös kuluttajalla on merkittävä rooli vaateteollisuuden kehittymisessä ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa tähän suosimalla ympäristöystävällisesti ja eettisesti valmistettuja vaatteita. Näillä vinkeillä pääset jo hyvin alkuun, ja voit edesauttaa vaateteollisuuden kestävää kehitystä.

  • 1. Paranna kulutustottumuksiasi.

Osta ajattomia vaatteita, joiden design ei vanhene. Kokoamalla vaatteista ns. kapselivaatekaapin, josta löytyy ajattomia perusvaatteita, voit löytää helposti monia yhteensopivia asukokonaisuuksia. Muista vaatetta ostaessasi, että laadukas vaate säilyy käyttökelpoisena pidempään. Kuluta kohtuudella – vältä heräteostoksia ja osta vain tarpeidesi mukaan.

  • 2. Pese ja huolla vaatteet asianmukaisesti

Turha peseminen kuluttaa ympäristöä – ja vaatetta. Mikäli vaate on tunkkaisen hajuinen, mutta ei kuitenkaan likainen, pääset hajusta eroon tuulettamalla vaatteen pesun sijaan. Materiaaleista kannattaa suosia itsestään puhdistuvia materiaaleja, kuten villaa ja silkkiä.

  • 3. Kierrätä vaatteet

Käyttämättömiksi jääneitä vaatteita ei kannata säilöä vaatekaapin pohjalle vaan kierrättää eteenpäin, jolloin niistä on iloa jollekin muulle. Suosi myös itse kierrätettyjä vaatteita, joita voi myös helposti muokata itse tarvittaessa.